Het is een duivels dilemma voor ouders die kinderen opvoeden in deze tijd: het gebruik van social media. We weten steeds beter wat de risico’s zijn; van mentale gezondheidsproblemen tot cyberpesten, van afpersingen tot verslavingen.
Alle redenen om je kinderen nooit aan die ellende te willen blootstellen. Maar al het contact met leeftijdsgenoten loopt tegenwoordig via social media. Als je als ouder je kinderen dat verbiedt, dan isoleer je ze van de rest. Daarbij is het vanaf een bepaalde leeftijd praktisch onmogelijk om zo’n verbod te handhaven. Social media horen dus bij het opgroeien in deze tijd.
Mijn strategie is niet om het te verbieden, maar proberen ze te leren om er bewust mee om te gaan. Ik kan hun schermgebruik monitoren en het gebruik van bepaalde apps limiteren met een tijdslot. En dat is hard nodig. Vooral TikTok blijken ze moeilijk te kunnen weerstaan. Toen dat bij mijn zoon uit de hand liep, heb ik daar een tijdslimiet van 5 minuten per dag opgezet. Daar was hij eerst boos over maar inmiddels is hij er heel blij mee. Hij realiseert zich dat hij zich anders te makkelijk in de app verliest.
In de Verenigde Staten konden 170 miljoen Amerikanen zondag ook heel even wennen aan een leven zonder TikTok. Het bedrijf haalde de app offline, uren voor een nieuwe wet inging die het verplichtte om het aan een Amerikaans bedrijf te verkopen. Korte tijd paniek en toen ging iedereen verder met doomscrollen op YouTube, Instagram en Snapchat.
Het verbod bleek een storm in een glas water want na een dag was TikTok al weer online. Dat ging gepaard met een lofzang voor Trump omdat hij het bedrijf, een dag voor zijn beëdiging als president, 90 dagen extra tijd had gegeven om aan de wet te voldoen. Het was natuurlijk geen toeval dat de app al eerder offline en dus ook weer online ging, dan de gestelde deadline. Dit was vooral een kans voor de ceo, Shou Zi Chew, om in te likken bij Trump. TikTok was nu precies op tijd weer in de lucht om de clipjes van de inauguratiespeech van Trump rond te pompen. En Chew had, naast alle andere tech-topmannen, een ereplekje tijdens die beëdiging.
Verrassender vond ik dat de meerderheid van de Nederlandse jongeren die TikTok gebruiken zelf zegt voorstander te zijn van een TikTok-verbod. NPO3 ondervroeg meer dan 1.500 jongeren van wie 63 procent aangaf voor zo’n verbod te zijn in Nederland. Net als mijn zoon, ervaren namelijk de meeste jongeren hoe slecht de app voor ze is. Naast hun mentale gezondheid en de extreme verslavingsgevoeligheid ervan, maken ze zich zorgen over hun privacy en de beïnvloeding door China. Daarentegen stellen de tegenstanders dat ze vinden dat alle social media-bedrijven gelijk behandeld moeten worden. Zij maken zich net zo veel zorgen om de Amerikaanse apps. Wat een mediawijze generatie!
Deze column is op 22 jan 2025 gepubliceerd in het Noordhollands Dagblad, Leidsch Dagblad, de Gooi- en Eemlander, Haarlems Dagblad en IJmuider Courant.