Het voelt of het bijna een heel jaar herfst is geweest. De winter is nooit echt goed doorgekomen en de lente al helemaal niet. Met zo’n beetje een dubbele hoeveelheid regen dan die er normaal in de lente valt, was het een kletsnat voorjaar. Gelukkig is de zomer nu goed begonnen met meteen al een paar goede zomerse dagen. Mag het alsjeblieft de komende weken, of liever nog maanden, dit weer blijven!
De kandidaat-minister van Klimaat en Groene Groei, Sophie Hermans, haalde tijdens haar hoorzitting maandag ook even de huidige zomerse dagen aan. Zij zag daarin het bewijs dat de klimaatverandering echt een feit is en geen mening. Maar was dat nou wel zo’n slim voorbeeld als iedereen juist zo blij is met dit weer? Als deze heerlijke dagen het gevolg zijn van de opwarming van de aarde, klinkt dat toch als een godsgeschenk.
Dat de gevolgen van de klimaatverandering meetbaar en ook al merkbaar zijn, is natuurlijk een feit en geen mening. Het gekke is dat veel mensen dat nog niet als een concreet probleem ervaren. Ja, misschien is het niet zo fijn voor mensen die iets te dicht bij de Sahara wonen of de bewoners van een atol-eiland dat in de Stille Oceaan verdwijnt. Maar we vinden het stiekem wel lekker als het hier in Nederland een paar graden warmer wordt.
Klimaatwetenschappers houden Nederlanders al jaren voor dat we hier een Mediterraan klimaat krijgen. Aan het eind van deze eeuw zouden we hier niet meer een gematigd zeeklimaat hebben, maar een warm zeeklimaat zoals we dat nu kennen uit de Provence. En als de klimaatverandering dan nog wat verder doorzet, is ons zelfs een heus Middellands zeeklimaat à la de Costa del Sol beloofd.
Dat zijn precies de plekken waar half Nederland zomers naar afreist. Elk jaar weer staan we massaal in de file op de Route du Soleil om even een paar weken 30 graden en gegarandeerd zon te hebben. Het klinkt dus als muziek in de oren als we dat gewoon hier thuis kunnen hebben. En dat allemaal dankzij de klimaatverandering!
Dat was natuurlijk niet de boodschap die de klimaatwetenschappers wilden overbrengen, maar dat is wel het droombeeld dat hardnekkig blijft hangen. Dat is ook precies het beeld dat de nieuwe klimaatminister nu weer voedt met het aanhalen van de huidige mooie dagen. Ze had beter die negen maanden zeikweer die we net achter de rug hebben, kunnen opvoeren als bewijs dat de klimaatverandering echt is. Of kunnen benadrukken dat we juist steeds meer last krijgen van extreme droogte en natuurbranden, maar ook van stortbuien en overstromingen en dat dat in de badkuip Nederland een serieus probleem is. Dat ruim een kwart van de Nederlanders onder zeeniveau woont en dus, net als die atol-eilanden, binnen een paar decennia opgeslokt wordt door de zee. Misschien dat de urgentie dan beter over komt.
Deze column is gepubliceerd op 26 juni 2024 in het Noordhollands Dagblad, Leidsch Dagblad, de Gooi- en Eemlander, Haarlems Dagblad en IJmuider Courant.