In de zomervakantie zijn alle kinderen met hulp van wat extra slaap, zonne-energie en vakantiekrachtvoer weer een flink stuk de lucht ingeschoten. Dus passen ze niet meer allemaal op hun oude fietsen. Dat is het moment waarop veel ouders overstag gaan en gehoor geven aan de wens van hun kinderen om een fatbike te kopen.
Op het eerste gezicht lijkt een fatbike een wat stoerdere versie van een gewone elektrische fiets, die ook nog eens relatief goedkoop is. Hij is niet veel duurder dan een gewone degelijke nieuwe fiets en een stuk goedkoper dan een normale ebike. En dat trekt veel ouders over de streep om er voor hun kind een te kopen.
Zo vertelde een moeder me laatst dat ze haar dochter van tien een fatbike had gegeven. Ze vond het wel stoer zo’n klein meisje op zo’n grote snelle fiets. Haar dochter was nog niet zo behendig in het verkeer dus dan vond die moeder het fijn als ze een wat stevigere fiets had. Dat die fiets zwaarder was dan het meisje zelf, had die moeder niet helemaal scherp op de radar. Net zo min als dat het juist meer behendigheid vraagt om op hoge snelheid door het verkeer te sjezen.
Maar inmiddels is bekend dat de fatbikes toch niet zo onschuldig zijn. Want vanaf het moment dat de fatbikes als warme broodjes over de toonbank gingen, ging het minstens zo hard met het aantal zwaargewonden in het ziekenhuis. In de meeste gevallen worden de fatbikes bestuurd door kinderen van 10 tot 14 jaar oud. Die ouders hadden waarschijnlijk niet door dat hun kids meer dan 40 kilometer per uur konden rijden. Je moet er niet aan denken hoe erg je kind in de kreukels ligt als die op die snelheid de macht over het zware voertuig verliest.
Op papier heet een fatbike dan misschien een elektrische fiets, en dat is ook hoe de verkopers ze aan de man brangen. Maar ze gedragen zich eigenlijk meer als scooters en daar gelden niet voor niets veel strengere regels voor. Daar mag je pas op rijden als je 16 jaar bent, en dan alleen met helm en scooterrijbewijs. Het is niet voor niets dat artsen nu ook om een strengere aanpak van de fatbikes vragen.
Helaas is de naïviteit van de fatbike-ouders niet alleen een gevaar voor hun eigen kinderen. Zij trekken ook andere weggebruikers mee in hun kamikaze-acties. Slachtoffers kunnen veel schade of soms zelfs blijvend letsel eraan over houden. Vanwege de jonge leeftijd van de bestuurders zijn dan de ouders aansprakelijk. Maar in de fatbikewinkel hebben ze er natuurlijk niet bij verteld dat je niet hoeft aan te kloppen bij je aansprakelijkheidsverzekering als de fatbike een gashendeltje had en harder dan 25 kilometer per uur ging.
Deze column is gepubliceerd op 21 augustus 2024 in het Noordhollands Dagblad, Leidsch Dagblad, de Gooi- en Eemlander, Haarlems Dagblad en IJmuider Courant.