Kunnen callcentra ondernemers blijven lastig vallen?

Column Irene de Bel

·

Ik had laatst weer het zoveelste belletje van een of andere droeftoeter die me een abonnement wilde aansmeren waar ik niet op zat te wachten. Dit keer ging het om een supersnelle glasvezelverbinding van VodafoneZiggo die hier zou zijn aangelegd. ,,We bellen alle ondernemers in uw woonplaats.”

Ik had geen interesse en zei dat ik geen zin had in het gedoe van overstappen. ,,Nee, geen gedoe, ik regel alles voor u.” En hij beloofde me extreem hoge snelheden. Ik moest ter plekke een speedtest doen om te bewijzen dat ik nu toch echt minder snel internet had. Toen ik daar niet gevoelig voor bleek, gooide hij het over een andere boeg. Hij wist zeker dat ik maandelijks vijftig euro zou uitsparen als ik zijn aanbod aannam. Ik wilde toch niet te veel betalen?

Dat was denk ik het moment dat ik ook besloot het anders aan te pakken. ,,We hebben zo’n tekort aan mensen op de arbeidsmarkt en jij besluit je geld te verdienen met mij telefonisch lastigvallen? Ik gun je iets beters. Ga wat nuttigs en leukers doen met je leven!” Natuurlijk antwoordde hij dat hij het juist heel leuk vond om met mij te bellen.

Het lijkt misschien onschuldig: een callcenter jat je telefoonnummer uit het Handelsregister, en belt ongevraagd. Je kunt nee zeggen en direct ophangen. Maar de overlast is zo groot dat er een wetswijziging in de Tweede Kamer ligt om de gegevens uit het Handelsregister af te schermen. Dat moet een einde maken aan het misbruik met die gegevens voor dit soort telemarketing.

Maar die wetswijziging zou volgens mij niet nodig moeten zijn. Want dat mijn telefoonnummer in het Handelsregister staat, betekent niet dat bedrijven mij zomaar mogen bellen. Ik moet daar vooraf toestemming voor hebben gegeven. Daar kon ik me in dit geval niets van herinneren.

Dus vroeg ik VodafoneZiggo om opheldering. Die legde de verantwoordelijkheid voor het verkrijgen van die toestemming bij het callcenter dat me had gebeld, Quick Net Solutions. Het callcenter beweerde dat ik die toestemming zelf zou hebben gegeven. Als bewijs kreeg ik een screenshotje gemaild van een tabel waar mijn persoonsgegevens in stonden plus een ip-adres en tijdstip waarop ik op hun site een vinkje zou hebben gezet. Dat ik nog nooit op hun site was geweest en dat het niet mijn ip-adres was in die tabel, maakte hen niets uit. Dat ik zeker wist dat ik op dat moment hele andere dingen aan het doen was aan de andere kant van het land, boeide ze niet.

Ik kan speculeren hoe mijn gegevens in die tabel terecht zijn gekomen, maar dat heeft geen zin. Het was overduidelijk nep en je kunt je niet verweren tegen nepvinkjes. Dus laten we hopen dat de nieuwe wet wel is opgewassen tegen dit soort wanpraktijken.